fotograf iasi evenimente botez - poza larga din spatele nasilor si preotului

Videografie si Fotografie Botez Iasi – Luciana

Fiind un eveniment unic, botezul are propriile provocari si limitari cand vine vorba de fotografierea unui astfel de eveniment religios comparativ cu fotografia de eveniment precum o aniversare.

Lumina in biserica la fotografia de botez


Pe langa intensitatea luminii dintr-o biserica care este de obicei una slaba, intr-o biserica se gaseste de multe ori o combinatie dintre doua lumini cu temperaturi diferite: lumina becurilor (calda) si lumina naturala (rece) care intra pe geamul bisercii.


Astfel facand fotografierea unui botez in biserica putin diferita de alt fel de fotografie. Insa folosind blit extern asta devine o problema mai mica deoarece lumina blitului e in general mai puternica decat lumina ambientala.


Pe langa aspectele luminii de asemenea exista si alte limite precum faptul ca nu te poti misca fizic in orice pozitie din biserica – cum ar fi locul din spatele mesei botezului si cristelnitei care este un loc oarecum interzis de parinte pentru vizitatori.


Cum a Decurs Sesiunea Foto la Acest Botez

La aceasta sesiune ca fotograf botez in Iasi am fost ca ajutor de fotograf pentru fotograful principal Lucian Chiperi. Ajunsi acasa la parinti, am trecut amandoi la cateva poze cu parintii si cu fiica cea mare Diana. Intre timp a aparut si cea mica urmata sa fie botezata dupa care au venit si invitatii, parintii si nasii cu care am facut tot felul de poze de tip candid sau de grup.


Fiind prezent in calitate de ajutor de fotograf am decis sa imi pregatesc putin mintea si pentru a face un mic video intrucat am hotarat impreuna cu fotograful principal ca ar fi placut pentru clienti sa le facem o mica surpriza cu un video editat la botezul lor, desi pretul a fost doar pentru poze botez.


Vom discuta despre aspectele video la acest botez insai intai hai sa aruncam o privire la setarile pe care le-am avut in fotografierea acestui botez in Iasi atat acasa la parinti cat si la biserica.


Setari foto pregatire botez acasa la parinti

 1. Apertura a fost setata manual in la minimul capabil lentilei de f/1.4 pentru portrete cu o singura persoana in cadru, insa am inchis-o pana la f/3.5 sau f/4 pentru fotografii de grup in care ochii subiectiilor nu erau exact pe acelasi plan, astfel fiind necesar sa marim raza focala (profunzimea de camp).
 2. Viteza de expunere (desi nu conteaza asa mult cand folosim blit) am setata la 1/200 cu setarea In Camera Stabilization activata astfel incercand sa suprind poze cat mai clare fara acel blur de miscare, mai ales ca am avut de-a face cu suprinderea fotografii de tip candid ale unor copii pusi pe joaca.
 3. ISO l-am limitat la 400 intrucat blitul extern Godox TT685 e destul de puternic sa compenseze pentru lumina necesara peste lumina ambientala de care dispuneam la locatia parintilor; iar ISO 400 ofera indeajunsa lumina pentru ca blitul sa nu sa se declanseze la puterea maxima de lumina – ceea ce va provoca un timp mare de reincarcare a luminii blitului si prin urmare poze ratate din cauza lipsei declansarii luminii de la blit in timp util.
 4. Autofocus ca de obicei il tin pe modul Continous Autofocus deoarece il gasesc mai potrivit pentru poze de botez si alte evenimente pentru ca acest mod focuseaza intr-un mod continuu atat timp cat apesi pana la jumate butonul de declansare. Chiar daca acest mod de focusare scurge bateria mai repede nu mi s-a intamplat pana acum sa fiu nevoie sa schimb bateria la Sony a7 III in timpul vreunui eveniment de 2+ ore.
 5. Blit-ul extern ca de obicei setat pe TTL mode cu reglare manuala de compensatie de expunere in functie de distanta si/sau intensitatea luminii unde ma aflam in momentul fotografierii subiectului.

Alte setari:

 • Flash Mode – Rear Sync (pentru a declansa blitul la a doua lama a aperturii, astfel luminand ultima miscare a subiectului si a evita blurring de miscare).
 • Balansul de Alb – Automatic.
 • Focalizare pe ochi – Activata.
 • Drive Mode – Single Shooting.
 • Metering Mode – Multi (pentru a calcula expunerea in functie de totalitatea culorilor din cadru si nu doar unei zone izolate alese precum cea Center Metering sau Spot Metering).
 • Autofocus Track Sensitivity – 3 Standard (sensibilitatea schimbarii de focus de pe un subiect pe altul; nivelul 1 prioritizand doar primul subiect focalizat, nivelul 5 prioritizand si focalizand imediat pe orice subiect nou in cadru).

Fotografii Sesiune Foto Pregatire Botez Acasa

Setari foto botez in biserica

Pentru fotografierea botezului in biserica am folosit in mare parte aceleasi setari. Singura diferenta pe partea foto a fost faptul ca am ridicat manual mai mult compensatia de expunere direct de pe blitz deoarece erau variatii de lumina mai mari dar si distante mai mari dintre mie si subiectul fotografiat.


Fotografii prima camera in biserica

Setari foto a doua camera

Diferenta mai mare aici pe partea foto a fost ca am utilizat si a doua camera pe care aveam o lentila larga de 12mm folosita pentru ca suprinde cadre cat mai largi, 12mm avand un unghi de suprindere orizontal de approximativ de 112.6°. Astfel am tras si cateva cadre super largi pentru a suprinde in cadru cat mai mult din interiorul bisercii.


 1. Apertura manuala pe lentila manuala de f/11 – f/16 pentru a avea un focus cat mai profund in adancimea imaginii si sa avem in focus atat subiectii aproape de camera cat si subiectii la distanta.
 2. Viteza de expunere nu prea conteaza cand folosim blit extern – am setat-o la 1/60 pentru a incerca sa suprind si lumina ambientala pe langa lumina de la blitul extern;
 3. ISO maxim 800 deoarece e o camera mai veche si ISO mai mare produce prea mult zgomot de imagine.
 4. Blitz Extern setat pe TTL insa cu compensatie de expunere la maxim (+3) deoarece f/11 – f/16 inchide foarte mult apertura si avem nevoie de cat mai multa lumina posibila.

Fotografii a Doua Camera Lentila 12mm

Setari Video Botez Luciana Acasa si Biserica

In biserica insa am pus mai mult accentul pe partea video, fotograful principal Lucian Chiperi fiind cu peste 10 de ani de experienta m-am simtit in siguranta sa pot face lejer niste cadre video fara sa imi fie frica ca vom omite vreun moment important. Acestea sunt setarile principale pentru video.


 1. FPS setat la 30 FPS ca sa pot tine viteza de expunere la 1/60 (30×2) si astfel camera sa poata captura mai multa lumina decat daca ar fi fost la o viteza de 1/120 pentru cazul in care as fi vrut footage de 60 FPS care sa il pot face apoi slowmotion pana la 24 FPS sau 30 FPS.
 2. Viteza de Expunere dupa cum am spus, setata la dublul FPS-ului de 1/60 pentru a avea un footage cat mai optim si fara sacadari de imagine.
 3. Apertura putin mai restransa pana la minim f/1.8 fata de cea de f/1.4 la fotografii deorece focusarea pe video e mai grea atunci cand camera practic face 30 de poze pe secunda – mai ales avand in vedere ca e o lentila din 2016 (Sigma 30mm 1.4).
 4. ISO setat pe Auto cu limitare de 12800 pentru a putea capta cat mai multa lumina ambientala mai ales fiind in biserica.
 5. Autofocus setat ca la fotografii pe Continous Autofocus pentru a putea pastra focusul lipit pe subiectii in miscare in timpul filmarii.

Video Botez Luciana Iasi Editat Final

Desi nu e cel mai reusit color grading, avand in vedere ca a fost ceva facut ca supriza si neplatit am ales sa misc lucrurile mai repede si sa predau videoul clientului desi nu era perfect editat si colorizat dupa cum mi-au sugerat si cei de pe grupul Facebook de Fotografi si Videografi din Iasi.


Clientul a fost multumit de poze si de video si pana la urma asta e cel mai important. Asadar acum sa vedem cum arata niste poze direct din camera in comparatie cu poza editata in Lightroom.


Fotografie Botez Luciana Iasi Comparatie Editare

Left ImageRight Image
Left ImageRight Image
Left ImageRight Image

Concluzie

In final aceasta o fost o sesiune reusita cu poze si video surpriza de care clientul a fost foarte multumit. Trebuie sa ma obisnuiesc mai bine sa intuiesc lumina ambeintala din jur ca sa reglez compensatia de expunere cat mai adecvata intrucat sa nu am poze nici supraexpuse (prea deschise) si nici subexppuse (prea inchise).


Cu cat mai multe evenimente voi face in Iasi ca fotograf cu atat imi voi dezvolta aceasta mic dar esential instinct de reglare a setarilor la secunda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *