Pentru a intra pe emotii pozitive la venirea acasa in Iasi dupa 3 ani de Anglia am decis sa fac cateva filmulete video printre care si acest video facut pe strazile din Iasi folosind cadre video si asa numitele timelapses care nu sunt decat scene video facute din poze.
Videoul despre care voi vorbi in acest articol atat pe partea tehnica cat si creative este acesta:
Ce este un Timelapse
Fotografia/Videografia de tip timelapse presupune fotografierea statica successiva intr-un interval lung de la cateva minute pana la cateva ore. Aceste fotografii sunt apoi lipite in mod succesiv pentru a compresa acele cateva ore capturate in poze intr-o scena video scurta de cateva secunde.
Avantajele fotografiei de tip timelapse
1. Mai multa informatie in imagine (Interval dinamic marit)
Avand posibilitatea de a fotografia in format crud asta ofera un inteval dinamic mai mare si prin urmare o libertate mai mare in editarea pozelor decat daca am filma video. Imaginea video este in general intr-un format compresat cu mai putina informatie decat cea a unei poze in format crud. (Camerele mai scumpe sunt astazi capabile sa filmeze practic in format crud).
2. Rezolutie mai mare
In general, o camera moderna are o rezolutie maxima mai mare pentru cadrele foto decat pentru rezolutia maxima a filmarii de care aceasta dispune. Astfel oferind posibilitatea de a crea videos 4k cu o camera care suporta doar video pana la 2k de exemplu cand folosim acele imagini pentru a crea videos.
Al doilea avantaj unei rezolutii mai mari e acela ca poti face efecte de zoom, sau alte miscari de cadre in programul de editare fara a pierde din calitatea imaginii. De exemplu daca fotografiem cu o rezolutie de 8k si vrem un video final
4k, putem folosi acei 4k extra pentru a face editari de miscare si pozitie fara sa pierdem din calitatea imaginii.
3. Efect cinematic cu impact
Crearea unui Timelapse are un impact vizual mai mare. Fotografiind un proces precum un apus de soare sau miscarea norilor pe o perioada de 2-3 ore care e apoi transpusa in cateva secunde creaza un sentiment pozitiv in ochii celui care vizoneaza acea scena. Asta probabil din cauza ca simtim ca am trait, experiementat ceva de cateva ore in doar cateva secunde. Insa si efectul de miscare creaza in general interes pentru creier si ochi – precum miscarea rapida a norilor, soarelui sau oamenilor.
Dezavantajele crearii de Timelapses
Necesita mult timp – Nu e oricine disponibil sa petreaca zeci de minute sau ore stand langa camera foto fara nimic altceva de facut decat sa astepte sa se termine sutele de poze programate pe trepied. Pe langa asta necesita si un timp marit in la editare intrucat va fi nevoie de editare speciala pentru timelapses pentru a evita schimbari mari de lumina intre cadre foto care fac apoi o imagine artificiala cand sunt transformate in video.
Difcultate in evitarea miscarilor camerei – desi folosesti trepeid bataia vantului sau chiar trepidatiile miscarii autovehicolelor pot crea mici miscari in imagine. Desi astea pot fi rezolvate usor in programele moderne de editare necesita un timp extra de procesare a corectarii acestor mici miscari, in plus nu sunt totdeauna garantate rezultate 100% perfecte.
Echipament necesar pentru un timelapse reusit
- Camera foto DLSR sau mirrorless.
- Trepied solid de calitate mai buna.
- O camera care suporta optiuni timelpase direct din fabrica, sau care sa suporte aplicatii precum aplicatia oficiala Timelapse pentru Sony a6000; sau o telecomanda declasantoare de la distanta de capturare precum un intervalometru care ofera posibilitatea sa traga poze automat in functie de starile prestabilite precum numarul de poze si intervaulul dintre aceste poze.
- Program de editare poze si program de editare timelapses precum LR Timelapse.
- Program de editare video si putine cunostinte de editare.
- Rabdare si putina dibacie.
Cum am generat cadrele timelapse
Pentru a crea cadrele multiple cu timelapse din acest video a fost nevoie de mai multi mici pasi intrucat planul era sa suprind caderea noptii impreuna cu iluminarea palatului.
In primul rand a fost nevoie sa aflu ora cand se aprind luminile palatului. Pentru a afla asta pur si simplu am iesit afara la palat aproape de ora care credeam ca sunt aprinse. Notand exact ora cand s-au aprins m-a ajutat sa fiu la o ora optima cat sa am timp pregatesc echipamentul si compozitia. Stiind ora in care luminile se aprind urmatorul pas a fost sa aleg cadrele.
Dupa mai multe idei incercate am ales intr-un final 2 cadre: un cadru lung spre Palatul Culturii pozitionat pe strada Stefan cel Mare. Al doilea cadru dintr-un unghi diferit a fost ales locatia de sus din fata salii Mozart de la Palas de unde sa pot suprinde apusul si iluminarea Palatului.
Hardware si Software folosite pentru cadre video si timelapses
- Camera Sony a7 III + lentila Sigma 30mm 1.4 + lentila Samyamg 12mm Manuala..
- Camera Sony a6000 + lentila kit Lens 16-50mm + lentila Kit lens 55-210mm.
- Trepied ieftin precum acest K&F Concept de pe f64.
- Gimbal (Stabiliazator video), mai exact acest model Zhiyun Webill S.
- Programul special facut pentru editare timelapses LR Timelapse – aceste fiind necesar ca sa editez diferentele mari dintre un cadre, intrucat un stop de lumina (gen de la ISO 100 la ISO 250) dintre un cadru si celalalt va intrerupe cursivitatea in luminozitatea imaginilor cand acestea sunt puse una dupa alta succesiv.
- Adobe Lightroom pentru editarea pozelor.
- Adobe Premiere pentru crearea secventei video din pozele editate in Lightrrom.
- Aplicatia Timelapse pentru Sony a6000 de pe site-ul PlayMemories Camera Apps.
- Muzica Royalty Free (fara drepturi de autor) de pe platforma cu plata Artlist.io.
Setari Sony a6000 pentru poze timelapse
Folosind acea aplicatia oficiala Timelapse pentru Sony a6000 a fost usor sa creez Timelapse desi camera e una foarte veche si cu nu prea multe setari avansate.
Daca nu as fi avut acea aplicatie (care e mai ieftina sau chiar gratis) ar fi fost nevoie sa folosesc un intervalometru care dupa cum am spus iti ofera abiliatea sa programezi o declasanre automata de cadre foto selectand un numar de poze si intervalul de timp dintre acestea.
Desi setarile sunt foarte variate de la un timelpase la celalat acestea sunt cateva setari:
- Apertura variata unele cadre fiiind trase la f/11 altele chiar la f/32.
- Viteza de expunere e mai constanta aceasta variind intre 1-3 secunde intre timelapses diferite; aceasta expunere lunga era necesara ca sa suprind miscarea subiectilor precum autovehicolele de pe Copul sau de la fundatie la Podul Eminescu.
- ISO a fost automat si in mare parte a ramas 100 la timelpses pe timp de zi si s-a dus pana la 800 la cele pe timp de noapte.
- White balance setat manual la intrucat e improtant sa nu sa se modifice balansul automat cand se schimba de la zi spre noapte si astfel si sa iti dai mai mult de munca la editare ca sa potrivesti culorile de la o imagine la urmatoarea.
Setari Sony a7 III pentru cadre video
Cu Sony nu am tras timelpases ci doar cadre normale cu camera in mana, insa folosind si acel stabilizator Zhiyun Webill S. Pe partea setarilor acestea de asemenea variaza intruat unele cadre vroiam sa le fac slowmotion precum acele frunze de toamna, iar pentru asta a fost nevoie sa filmez cu 120 FPS pentru ca apoi sa pot face un slowmotion de 5x fata de viteza filmata (120fps filmat impartit la 24 FPS video final = 5). Mai departe avem cateva setari specifice.
- FPS predominant 60FPS deoarece imi place sa am posibilitatea sa pot face slowmotion pentru orice cadru.
- Apertura in general restransa in jurul lui f/8 pana la f/16, mai ales la lentila manuala unde e mai greu sa nimeresti focusul exact unde vrei, cu atat mai mult la filmare si nu doar la poze.
- Viteza de expunere predominant 1/125, uneori cu 1/250 unde a fost nevoie sa filmez cu 120 FPS.
- Autofocus pe Continous Autofocus.
- Profilul Imaginii HLG 2 din fabrica fara alte modificari manuale.
- White Balance Automatic.
- Metering Mode Multi.
- Compensare de Expunere la -0.3 pentru nu arde imaginea in partile iluminate din cadre precum cele cu nori, intrucat e mai posibil dpdv tehnic sa recuperezi detalii unde imaginea este prea intunecata in comparatie cu recuperearea detaliilor acolo unde imaginea e arsa de prea multa lumina.
Pasi editare video Premiere Pro
Pe langa detaliile de mai sus care le-am scris si in cealalta postare despre botezul lui Luciana am zis ca ar fi bine sa adaug ceva in plus. Prin urmare vom arunca o privire la proces pe eu incerc sa il urmez cand editez video, si pe care tu poti sa il copii de l amine sau sa il modifici dupa cum vrei.
- Copiere pe PC si vizualizare al fiecarui cadru video si denumirea acestui in cat mai putin cuvinte cat mai multe detalii precum: noapte copou palat miscare camera dreapta.
- Alegerea unei melodii de pe Artlist.io care sa se potivreasca cu emotia care vreau sa o inspir prin video.
- Importarea cadrelor intregi video in Adobe Premiere.
- Crearea de fisiere Proxy pentru o editare mai rapida si fara incetiniri din cauza efectelor aplicate, rezolutii mari sau a unui FPS mare.
- Corectarea la footage filmat in HLG 2 folosind in Premiere optiunea Intepret Footage>Rec .709.
- Adaugare de slow motion direct pe video la care vreau slow motion folosind aceeasi setare Interpret Footage>Assume this frame rate>23.976.
- Aranjarea clipurilor pe timeline in ordinea in care cred ca vor avea sens din punct de vedere creativ.
- Finisarea lungimii fiecarui cadru si timpii dintre un cadru si celalat.
- Aplicarea de efecte de baza precum zoom in, marime, rotation.
- Aplicarea de extra efecte slow motion sau marire de viteza
- Color grading aplicat pe Adjustment Layer pentru modificare de baza precum balansul de alb, umbre, lumina, saturatie.
- Al doilea color grading pe un al doilea adjustment layer pentru efecte creative precum schimbarea culorilor in mod izolat precum schimbarea tonului pielii.
- Al treilea Adjustment Layer pentru aplicare de claritate si Noise Reduction (VR De Noise Effect>0.02)
Cuvinte de final
Asadar cam astea sunt detaliile si povestea din spatele acestui mic video. Desi am tras zeci de cadre video intr-un final am ales poate cam 5% din ele care sa fie incluse in povestea video-ului final.
Sper ca ti-a fost de ajutor orice detaliu si informatie scrisa aici. Daca vrei sa afli mai multe, poti lasa un comentariu si sa te ajut cu orice alta informatie care crezi ca te pot ajuta.
Spor la impuscat cadre foto si/sau video!