fotograf iasi de aniversare botez andrei turca la galaxy arena iasi aniversare ianis - copii geramda imbratisand pe ianis

Fotograf Aniversare Copii Iasi – Galaxy Arena

Diferit de sedintele foto obisnuite in care fotograful are libertatea de a control lumina sau subiectul, fotografiile de la o petrecere copii sunt o combinatie intre momente suprinse de tip candid impreuna cu poze controlate de grup si familie.

Despre Fotgrafia de Eveniment


Oportunitatea de a fi fotograf la un eveniment precum o aniversare de copii impinge fotograful sa isi creeze o atentie sporita decat ar fi la o sesiune foto bazata pe controlul subiectului si a luminii. Asta pentru ca fotograful necesita sa fie cu ochii in patru atat la suprinderea momentelor candid cat si la atentia fotografierii fiecarui invitat la eveniment, inclusiv fotografii de familie si grup.


Nuantele extreme de culori a facut procesul de editare unul mai indelungat, insa unele poze au iesit mai dinamice subiectul fiind luminat de multiple culori de lumina. mai jos sunt niste exemple care cred eu ca lumina dificila a fost un avantal care au creat poze mai dinamice si mai atractive vizual.


Locatia Galaxy Arena Iasi ca Fotograf


Avand loc la Galaxy Arena din Iasi locatia in sine a fost cu dezavantaje si avantaje din punct de vedere al calitatii fotografiilor si a luminii din sala. Diferentele mari de intensitate de luminii din sala a facut sesiunea foto putin mai provocanta, insa diversitatea culorilor de lumini a fost in cele din urma un avantaj.


Exemple portrete candid petrecere copii:


Pe langa pozele candid la o aniversare de acest gen sunt de asemenea importante si fotografiile de grup controlate intrucat multi dintre acestia fie sunt prieteni apropiati care poate nu au fost fotografiati impreuna, fie cunsotinte care nu s-au vazut de mult.


Exemple Poze Familie si Grup Petrecere Copii Iasi:

Setari camera si blit extern fotograf eveniment

Ca fotograf la acest eveniment in Iasi Galaxy Arena am folosit setarile:

  • Apertura setata manual variabil in functie de raza focala (profunzimea de camp) necesara – mai multe persoane asezate pe planuri diferite necesitand schimbarea manuala a aperturii pentru a prinde in focus si persoana cea mai apropiata de camera dar si oricine era in spatele acesteia pe un alt camp de focus.
  • Viteza de expunere manuala setata in mare parte a evenimentului la 1/160 pentru a ingheta indeajuns subiectul ca sa iasa clar insa lasand loc si pentru a crea senzatia de miscare in poza – vezi mai jos exemplu.
  • ISO auto cu limita la maxim 2000 pentru a evita un zgomot de imagine exagerat care sa compromita calitatea imaginilor si sa imi lase loc mai mult schimbari in in Lightroom fara sa exagereze defectele.
  • Autofocus setat pe Auto cu Continuous Focusing si viteza de schimbare focus setata la maxim pentru a schimba rapid focusul de pe subeictul deja in focus pe subiect nou – asta fiind setata in ideea ca ma va ajuta sa schimb focusul rapid si sa suprind ceva care poate se intampla langa subiectul deja fotografiat.
    Nota: Setarea Continous Autofocus scurge viata beterii putin mai repede in comparatie cu focusul automat normal (Single-shot AF sau Automatic AF)
  • Blit-ul extern setat auto pe TTL cu compensare de expunere manuala in functie de intensitatea luminii in care ma aflam la momentul capturii foto. Astfel incercand sa evit sa imi seteze un ISO maxim de 2000 cand asta nu era necesar precum intr-o incapere mai luminata iar astfel echlibrand ISO in functie de intensitatea luminii flashului. Cu alte cuvinte daca pun o compensatie de expuenre de +3.0 camera va lua in considerare acea intensitate inainte sa decida ISO-ul necesar.
Exemplu suprindere miscare viteza de expunere marita

Alte detalii si setari utile de stiut

Fiind fotograf la un eveniment de tip aniversare asta inseamna ca esti intr-un mediu in care nu ai timp sa controlezi fiecare setare dupa moment. Setarile tind sa fie un semi-automat cu setare ISO auto si blitul extern setat pe TTL, cu modificare manuala a compensarii de expunere direct pe blit.


Viteza de expunere am fost setata in general pe 1/160 iar apertura fiind controlata manual in functie de raza de focus (distanta focala) necesara. Astfel avand doar doua setari de controlat: compensarea de expunere pe blit si apertura pe camera.


O viteza de expunere 1/160 ar fi un start bun insa e recomandat si mai rapid de atat daca iti permit conditiile luminii si performanta ISO al camerei care o folosesti.


Nota: Detaliile de mai sus cu privire la viteza de expunere minima e valabila numai in cazurile in care nu am folosit blitzul extern. Viteza de expunere a blitzului e una atat de mica intrucat ingheata majoritatea miscarilor subiectului indiferent de durata vitezei de expunere din camera. Insa si asta depinde daca aveti setat “Rear Curtain Sync” sau “Front Curtain Sync” la setaile de Flash din camera. De obicei setarea optima e cea de Rear Curtain Sync.


De asemena in cazul in care erau persoane intr-un plan diferit fata de celalalt am fost nevoit sa inchid apertura – ceea ce a scazut nivelul de lumina – si astfel fiind nevoie sa compensez uneori printr-o viteza de expunere mai slow, mai mica, intrucat ISO Auto l-am limitat la maxim 2000.


Cate poze am scos la acest eveniment

Dupa un eveniment de 2+ ore am reusit sa scot aproape 300 de poze editate folosind 2 camera si 2 blitzuri separate. O camera cu senzor mic APSC cu lentila manuala larga de 12mm f/2 impreuna cu camera principala senzor Full Frame cu lentila de 50mm f/1.4.


Ce am invatat ca fotograf la acest eveniment

Fiind primul meu eveniment ca fotograf de cand sunt venit in Iasi sunt cateva mici oportunitati de a invata ceva nou. Pe partea de tehnica trebuie sa fiu mai atent la profunzimea de camp intrucat sunt cateva poze cu portrete in care ochii unui subiect e in focus insa ochii celuilalt nu e. Asta din cauza ca nu am inchis destul de mult apertura (de la f/1.4 la un f/3.5+).


Pe partea de experienta de fotograf de eveniment, trebuie sa incetez sa ma axez asa tare pe momente de tip candid si sa controlez mai mult scena atunci cand cred ca e posibil, inclusiv sa adun lumea fortat obligat la poze de grup :).


Concluzie finala

In concluzie aceasta aniversare a fost un eveniment reusit din punctul mei de vedere ca fotograf. Am reusit sa suprind atat poze candid cat si poze de grup si familie. Am profitat de nuantele variate de lumini spre avantajul meu creand poze de portret putin mai atractive vizual.


Desi mai sunt cateva chestii de invatat, setarile au fost reusite in mare parte pentru acest eveniment de la Aniversarea lui Ianis de la Galaxy Arena Iasi.


Tu ce parere ai de rezultatul final? Daca esti fotograf, tu ce setari folosesti de obicei cand esti fotograf la un eveniment?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *